HATHA JOGA

Beseda HATHA pomeni: ha-sonce oz. moška, aktivna energija in tha-luno oz. žensko, pasivno energijo. V življenju imamo vedno dva vidika. Npr. topel-mrzel. Lep-grd. Suh-debel. Vroč-hladen, Svetel-temen…Namen je, da z vadbo HATHA joge presežemo bistvo dualnosti, dvojnosti. Beseda JOGA izhaja iz sanskrtske besede yuj in pomeni povezavo in usklajenost dveh sil – telesa in uma.

Jogo lahko vadi vsakdo. Od majhnega otroka do 99 letnika. Joga je vedenje o samem sebi, spoznavanju sebe.

Večina ljudi ponavadi išče odgovore zunaj sebe, ob vadbi joge, pa najdemo odgovore znotraj sebe.

Cilj joge je aktivna sprostitev, kar pomeni da smo dejavni in hkrati sproščeni. Naš um, telo in duša združijo. Človek si pridobi jasne misli, umirjen um, sprosti in hkrati krepi svoje telo.

Ob izvajanju joge (jogijski položaji/asane) dosežemo gibčnost telesa, krepimo mišice, razgibamo sklepe, izboljšamo prebavni trak, občutimo veselje, razposajenost, več energije.

Z redno vadbo joge lažje obvladujemo stres in vsakdanjik, ki je po večini prehiter in ponorel! Pomembno je, da se ob vadbi joge naučimo najti tišino znotraj sebe ter uživati v sedanjem trenutku.

Z jogo vplivamo na našo notranjo moč, prizemljenost, samozavedanje in sprejemanje. Velik povdarek je na dihalnih tehnikah. Spoznavanju samega sebe, z našo naravo, ki se dogaja znotraj nas, kar je bistveno za duhovni napredek.

Pri jogi ni pomembno število ponovitev asan, ampak kvaliteta izvajanja v smislu zavedanja sebe pri vadbi.

Pri jogijski praksi občutimo notranji mir in srečo. To, kar si želi dejansko vsak izmed nas!